wiejski ogórdek

Jak uprawiać czosnek?

Ponieważ w naszym jadłospisie czosnek zajmuje bardzo ważne miejsce, postanowiliśmy jesienią ubiegłego roku go posadzić. Wyzwanie miało złożony charakter bo nasza ziemia jest klasy 5, przez co poza wspaniałymi okazami perzu mało co chciało nam tam rosnąć. Postanowiliśmy więc oczyścić kawałek ziemi z kłącz perzu, co było dość żmudnym zajęciem, gdyż wszystko robiliśmy ręcznie z naszym kochanym asystentem.
WP_20141025_005Aby okoliczne kłącza perzu nie przedostały się do naszego zagonu okopaliśmy go na głębokości 20 cm.
WP_20141026_006Za pomocą haczki zrobiliśmy zagłębienia w linii prawie prostej, w które posadziliśmy dorodne ząbki zimowego czosnku odmiany Harnaś.
WP_20141026_003Ząbków do sadzenia przygotowaliśmy za dużo na nasze małe poletko, więc szybko te co nam zostały (koło 80 sztuk) posadziliśmy na poletku obok. W tym miejscu jednak nie usuwaliśmy kłączy perzu, więc postanowiliśmy przeprowadzić eksperyment.
WP_20141026_012 Ów eksperyment polega dodatkowo na tym, że mamy zamiar nie pielić żadnego z naszych dwóch czosnkowych zagonów.
WP_20141026_011 W nie pieleniu pomóc ma nam obfite ściółkowanie. Od naszych przemiłych sąsiadów dostaliśmy 2 belki słomy, którą przykryliśmy oby dwa poletka. WP_20141026_017 WP_20141026_018 Ściółka ze słomy ma do spełnienia kilka zadań:

  • utrzymywać ciepło zimą i wczesną wiosną,
  • hamować rozwój chwastów
  • wspierać rozwój mikroorganizmów
  • utrzymywać wilgotność
  • chronić i ograniczać wypłukiwanie z gleby składników pokarmowych

Z głęboką wiarą, że tak właśnie się stanie  zabezpieczoną uprawę naszego czosnku zostawiliśmy na zimę.
WP_20141026_022Po zimie nasze czosnkowe pole wyglądało dość smutno ale gdy podeszliśmy bliżej …uprawa czosnkuA kuku, jest czosnkowy szczypiorek!
uprawa czosnku

W jednym i drugim zagonie tak samo piękne i dorodne.właściwości czosnkuW podskokach z radością odsłoniliśmy słomę i w ramach dalszego eksperymentu wysypaliśmy na niego popiół drzewny z kominka, który uzbieraliśmy zimą. Co ma dać nam ten zabieg? Popiół drzewny przede wszystkim jest alternatywą dla nawozów mineralnych a jego skład zawiera :

  •  potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • mikroelementy

P1100688P1100693Po wysypaniu popiołu nasze pole wyglądało jak po erupcji wulkanu 🙂 Przykryliśmy czosnek znowu słomą i czekaliśmy na dalszy rozwój eksperymentu.P1100701W kwietniu były już widoczne różnice pomiędzy zagonami. Na tym pierwszym wypielonym jesienią rosną dorodne szczypiorki.uprawa czosnku Natomiast drugie niepielone wygląda znacznie słabiej. Szczypiorki wątłe w towarzystwie chwastów, których długo nie było ale jednak chwast to chwast, pojawia się nagle nie wiadomo skąd i wystawia na wyrwanie.  P1110294Jest już maj i nasz eksperyment nadal trwa. Ze zdziwieniem oglądamy u sprzedawców na rynku piękne, ogromne główki młodego czosnku. Wszyscy bez przekonania i nie patrząc w oczy przekonują, że „polski” ale gdy pytamy kiedy im to urosło i jak, to wzruszają  ramionami z tajemniczym uśmiechem Mona Lisy 🙂

Cieszy nas  ten drobny sukces ogrodniczy bo to pierwszy krok do pasjonującej przygody z produkowaniem własnego jedzenia. Dodatkowo ostatnio na Planete+ oglądaliśmy film „Trucizna nasza powszednia”, poświęcony związkowi chemicznemu, który jest używany do produkcji tworzyw sztucznych. Wszystkie opakowania plastikowe (np. wody mineralne w jasnych butelkach, ketchupy, musztardy, butelki dla niemowląt), metalowe puszki (np. konserwy, tuńczyk, ananas, groszek, mleko dla dzieci) zawierają  Bisfenol A. To silnie trująca toksyna, która ma negatywny wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto związek ten jest przyczyną chorób serca, cukrzycy, raka, powoduje zaburzenia pracy hormonów, uszkadza gen, który wspiera rozwój neuronów i komórek nerwowych w mózgu i rdzeniu kręgowym. W filmie wypowiada się wielu naukowców z różnych krajów i wszyscy z przerażeniem prezentują swoje wyniki badań, poświęcone bardzo szkodliwemu wpływowi Bisfenolu A na ludzki organizm.

Kontaktu z tworzywami sztucznymi nie da się dziś uniknąć, ale nie dla każdego  ta konieczność musi mieć negatywne konsekwencje. Jest sposób na uniknięcie trującego i chorobotwórczego wpływu toksyn na nasz organizm. To: mocny układ odpornościowy, który poprzez dietę i suplementację powinniśmy wspierać każdego dnia. Znacie tę złotą myśl Hipokratesa?

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.  

Jeden z naukowców występujących w tym dokumencie uważa, że istnieją warzywa, o właściwościach cytotoksycznych, niszczące komórki rakowe. Są też takie, które doprowadzają do samozniszczenia chore komórki. Są warzywa o  działaniu antyzapalnym, lub  blokujące infekcje, które potrzebuje komórka rakowa żeby się rozwinąć.  Profesor Richard Beliveau z uniwersytetu w Quebec’u przez kilka lat prowadził swoje badania i zgadnijcie jakie warzywo ma największy przeciwrakowy potencjał? Oczywiście, że bohater tego postu. Czosnek! Inne warzywa które w 90% hamują podział komórek rakowych to w kolejności :

  • por,
  • brukselka,
  • burak,
  • żurawina,
  • kapusta,
  • cebula dymka,
  • jarmuż,
  • brokuły

Pomimo faktu, że właściwości lecznicze czosnku są znane od tysięcy lat, to profesor Beliveau z entuzjazmem i ekscytacją prezentował wyniki swojej pracy na wykresie. Nie musiałam się bardzo starać aby fotografując ekran telewizora odczuwać te same emocje, którymi pragnę się z Wami podzielić 🙂 IMG_1609

 

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz